Hotspot Hutspot: Rijlessen met een goed doel!
Bij Hotspot Hutspot maken we behoorlijk wat kilometers per jaar. We halen dagelijks voedselreststromen op bij onze leveranciers en bevoorraden daarmee onze locaties in Rotterdam, Schiedam en Capelle aan den IJssel. Met deze voedselreststromen bereiden we gezonde, duurzame en betaalbare maaltijden voor onze restaurantgasten.
Maar we vroegen ons af hoe we nog meer uit die kilometers konden halen. Daarom hebben we het project Rijless is More bedacht. We bieden rijlessen aan onze deelnemers zonder rijbewijs, waarbij ze de ritten rijden die we anders toch zouden maken. De rijlessen worden het liefst gegeven door een deelnemer die een opleiding tot rijinstructeur heeft voltooid.
Wat is het doel?
Met behulp van het Rikx platform zijn we dit project gestart en we zien veel interesse vanuit onze deelnemers. Nu willen we dit project graag verder verbeteren, bestendigen en opschalen met ons projectplan More Rijless is More. Gedurende 12 maanden willen we 10 extra deelnemers de mogelijkheid bieden om rijlessen te volgen bij Hotspot Hutspot, terwijl ze tegelijkertijd de ritten rijden die we anders ook zouden maken.
Naast onze bestaande activiteiten willen we dit vervolgproject ook koppelen aan een nieuwe activiteit: het verzorgen van ontbijtpakketjes (Boterhamsters) voor kinderen op scholen die vaak met een lege maag in de klas zitten. We zien veel interesse vanuit Rotterdamse scholen en de aanmeldingen hiervoor nemen toe, wat betekent dat het aantal ritten om de Boterhamsters te bezorgen ook stijgt.
We hebben al 8 deelnemers die zich hebben aangemeld voor dit vervolgproject. Daarnaast hebben we een deelnemer die al in het bezit is van een rijbewijs, maar graag een opfriscursus wil voor het rijden met een bestelbus om zijn werkzaamheden in de logistiek uit te breiden.
Hoe werkt het?
Het project is simpel: deelnemers krijgen rijlessen in een lesauto die gevuld is met voedselreststromen, Boterhamsters en andere spullen en rijden van de ene naar de andere locatie. De kosten voor de rijlessen worden voor de helft gedragen door de financiering van dit project, en de andere helft wordt bijgedragen door de deelnemer zelf door zijn vrijwilligersvergoeding te gebruiken. Zo investeert de deelnemer in zijn eigen ontwikkeling en wordt het tegelijkertijd haalbaar.
📸 door Michelle Urbiztondo