EN

More Rijless is More

Gezond en betaalbaar eten voor iedereen! Dat is het motto van sociale onderneming hotspot hutspot. Hotspot hutspot runt al meer dan 10 jaar restaurants waarin we kwetsbare groepen vrijwilligers helpen hun leven weer op de rit te krijgen. 

Dat kan door te koken met voedselreststromen o.l.v. onze koks, mee te draaien in de bediening, te werken in de logistiek van onze crisiscateringwinkel of Boterhamsters bezorging, of te helpen bij onze recent gestarte activiteiten in de vluchtelingenopvang.

Geïnspireerd door de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) brengen wij altijd verschillende groepen mensen bijeen (hotspot) met gezond, duurzaam eten als middel (hutspot).

Projectomschrijving

  • Aantal deelnemers: 10

  • Deelnemers: inwoners van Rotterdam met een afstand tot de arbeidsmarkt

  • Methode: opleiding

  • Sector: logistiek; horeca


Hotspot hutspot maakt behoorlijk wat kilometers per jaar. Wij halen dagelijks voedselreststromen op bij onze leveranciers (o.a. Albert Heijn, Getir, Bakker Barendrecht, Shareaty) en bevoorraden daarmee onze locaties in Rotterdam (restaurant Krootwijk) Schiedam (restaurant Schieham) en Capelle aan den IJssel (Opvang (Oekraïense) vluchtelingen in Rivium Boulevard). 

Met die voedselreststromen bereiden wij 5 tot 7 dagen in de week gezonde, duurzame en betaalbare maaltijden voor onze restaurantgasten. Daarnaast hebben wij 2 jaar lang een crisiscatering bezorgdienst gedraaid die wij sinds mei 2022 hebben omgezet in een crisiscatering afhaalwinkel, gevestigd op de locatie Krootwijk. In deze crisiscateringwinkel, die voor 100% uit voedselreststromen bestaat, kunnen mensen die daar zelf niet in kunnen voorzien een gezonde maaltijd of boodschappen (brood, groente en fruit) afhalen. 

Onze kilometers hadden dus een goed doel, maar wij stelden ons de vraag hoe wij daar meer uit zouden kunnen halen. Waarom zouden we die kilometers die we noodgedwongen maken om spullen van A naar B te rijden niet gebruiken als een rijles voor onze deelnemers zonder rijbewijs, bij voorkeur gegeven door een deelnemer die een opleiding tot rijinstructeur heeft voltooid. Het idee voor Rijless is More was geboren! 

Met behulp van het Rikx platform hebben wij deze eerste fase van Rijless is More inmiddels ook echt kunnen starten en we zien dat er veel interesse is vanuit onze deelnemers. Nu willen wij dit project graag verder verbeteren, bestendigen en opschalen, vandaar ons projectplan voor More Rijless is More. Wij willen gedurende een doorlooptijd van 12 maanden, 10 extra deelnemers de mogelijkheid bieden rijlessen te volgen bij Hotspot hutspot, terwijl zij ondertussen de ritten rijden die wij anders toch ook zouden hebben. 

Naast de bestaande activiteiten willen we dit vervolgproject vooral ook koppelen aan een nieuwe activiteit die wij zijn gestart: namelijk het verzorgen van ontbijtpakketjes (Boterhamsters) voor kinderen op scholen die vaak met een lege maag in het klaslokaal zitten. Wij zien dat er veel interesse is vanuit Rotterdamse scholen en dat de aanmeldingen hiervoor toenemen (en het aantal ritjes om die Boterhamsters te bezorgen dus ook). 

Wij hebben nu al 8 concrete namen van deelnemers die zich hebben aangemeld voor dit vervolgproject (Henk, Aissa, Raymon, Finoeska, Houda, Max, Clementina, Michael). Verder hebben wij een deelnemer Francisco die inmiddels al wel in het bezit is van een rijbewijs, maar graag een opfriscursus voor het rijden met een bestelbus krijgt zodat hij zijn werkzaamheden in de logistiek kan uitbreiden. 

Het project is in de kern simpel: deelnemers krijgen rijles in een lesauto die gevuld wordt met voedselreststromen, boterhamsters en/of andere spullen en van de ene naar de andere locatie rijdt. De helft van de kosten voor die rijles wordt gedragen door de financiering voor dit project. De andere helft wordt bijgedragen door de deelnemer zelf die zijn vrijwilligersvergoeding aanwendt voor deze rijles. Zo investeert de deelnemer in zijn eigen ontwikkeling en wordt het tegelijkertijd wel haalbaar. 

Foto door Michelle Urbiztondo.

Aantal Rikx

18 Rikx
18
479

minimaal nodig voor start

465

Contact

Mail ons op: info@rikxplatform.nl

Hulp bij vinden van werk

Skills ontwikkelen

Stimuleren motivatie

Inzetten sociaal netwerk


Stichting hotspot hutspot

  • 01-06-2023
  • 12 maanden