EN

De Bakkerswerkplaats: Een inclusieve weg naar vakmanschap

Het project Bakkerswerkplaats maakt onderdeel uit van de media pakketten campagne van Rikx. Meer lezen over deze campagne en wat dit voor jou kan betekenen? Lees hier meer!

Bij Wij Zijn Rotterdam zetten we ons in voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We geloven dat werk essentieel is - bij voorkeur plezierig werk waarin je je goed voelt, kunt leren en waarbij je actief deel uitmaakt van de maatschappij. Werk biedt onafhankelijkheid en opent deuren naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

De Bakkerswerkplaats is een van de werkplaatsen waarmee Stichting Wij Zijn Rotterdam samenwerkt om mensen op te leiden in het bakkersvak. Na het voltooien van de opleiding worden er vervolgstappen besproken, zoals een vaste baan bij de Bakkerswerkplaats of elders, of doorstroming naar een vervolgopleiding. We streven ernaar om individuen de tools en kansen te bieden om hun talenten te ontwikkelen en volwaardig deel uit te maken van de samenleving.

 • Aantal deelnemers: 10

 • Deelnemers: inwoners van Rotterdam met een kwetsbare arbeidsmarktpositie

 • Methode: opleiding

 • Sector: vakmanschap; retail

📸 door Michelle Urbiztondo


Projectomschrijving

De Bakkerswerkplaats: Een inclusieve weg naar vakmanschap

Samen zetten Wij Zijn Rotterdam en de Bakkerswerkplaats zich op unieke wijze in voor een betrokken en gezonde samenleving, waarin kwetsbare groepen niet buiten de boot vallen. Wij Zijn Rotterdam biedt een praktische opleiding aan, speciaal ontworpen voor mensen die niet goed gedijen in een traditioneel klaslokaal.

Hoe werkt dat? 

De opleiding, gebaseerd op het leermeester-gezel-model, richt zich op het praktische bakkersvak. Met een focus op 1-op-1 begeleiding en het principe van 70-20-10 (waarbij informeel leren een grote rol speelt), bieden we een unieke leerervaring. De opleiding wordt afgesloten met een startkwalificatie, in samenwerking met Zadkine Brood en Banket.

Er zijn verschillende mogelijkheden om een opleiding te volgen bij de Bakkerswerkplaats:

 • Leerlingbakkers: Een opleidingstraject van tien maanden.
 • Werkfit/re-integratie: Een traject van vier maanden om werkfit te worden en terug te keren in het arbeidsproces.
 • Stageplaats MBO: Een stage van vier maanden voor MBO-studenten.


Jaarlijks krijgen tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans om opgeleid te worden binnen de Bakkerswerkplaats, waarna ze ondersteuning ontvangen bij hun verdere traject.

Wat is het doel? 

De leerlingen krijgen de mogelijkheid om actief deel te nemen aan het arbeidsproces, waardoor ze hun kansen op het vinden van een reguliere baan vergroten. Werkgevers kunnen rekenen op gemotiveerde medewerkers die goed zijn opgeleid, ondanks eventuele beperkingen die ze hebben.

Voorbeeld Uit De Praktijk

Hieronder lees je het verhaal van Alexia, deelnemer aan het Bakkerswerkplaats project van Stichting Wij Zijn Rotterdam: 

Alexia is gepest op de middelbare school en uitgevallen. Jaren zit zij thuis en gaat uiteindelijk begeleid wonen. Daar is een lieve begeleidster die haar verteld over Bakkerswerkplaats. Ze komen samen kijken en bij Bakkerswerkplaats werken, lijkt Alexia wel wat. Alexia heeft de droom om een betaalde baan te vinden waar ze kan leren en zichzelf verder kan ontwikkelen. Ze start in de ploeg met dagbesteding; wij noemen haar echter stagiair. De eerste dagen is Alexia zenuwachtig om te vragen en nog terughoudend. Na twee weken ervaart Alexia al dat ze prima taakjes kan verrichten, niet aan haar problemen hoeft te denken, dat dingen ook vanzelf kunnen gaan en dat ze niet alles van te voren hoeft te weten. Een periode van 6 maanden volgt en de lol in werken neemt elke week toe. Alexia heeft zelfs ervaren dat ze dingen aan anderen kan leren, en dat geeft een kick! Alexia stroomt uit met een contract van een ander bedrijf. Daar gaat Alexia in de productie werken en weer nieuwe dingen leren. 

Een Bijzonder Aanbod

Als je meer dan 116 Rikx investeert in Bakkerswerkplaats, ontvang je een bijzonder aanbod van impact maker Stichting Wij Zijn Rotterdam zelf: "Een dagje meebakken met brood- en banket bakkers van Bakkerswerkplaats is een life changing moment. Vroeg in de ochtend staan de broodbakkers al voor je klaar. Zo’n magisch moment als je de zon ziet opkomen en je staat tussen de heerlijk geurende net vers gebakken producten. Bij de Bakkerswerkplaats werken we met een grote diversiteit aan mensen, iets wat je nergens meemaakt. We zijn allemaal gelijk in de bakkerij en hebben allemaal onze eigen rol."

Nieuw bij Rikx: investeer in Bakkerswerkplaats en ontvang een media pakket!

 1. Klik op “Investeer Rikx” en vul een bedrag naar keuze in. 
 2. Afhankelijk van de hoogte van de investering, valt deze binnen een van de media pakketten.
 3. Vul de contactgegevens in en je ontvangt direct een bevestiging van je aanvraag, wij nemen daarna contact met je op.

Aantal Rikx

250 Rikx
250
998

minimaal nodig voor start

917

Contact

Meer weten of in contact komen met impact maker Stichting Wij Zijn Rotterdam? Neem dan contact met ons op via info@rikxplatform.nl

Baangarantie

Hulp bij vinden van werk

Wegnemen belemmeringen

Stimuleren motivatie


Stichting Wij Zijn Rotterdam - Bakkerswerkplaats

Stichting Wij Zijn Rotterdam

 • 01-01-2024
 • 12 maanden