EN

Leerwerktraject voor nieuwkomers tot monteur met taal en cultuurbegeleiding

FutureWork helpt nieuwkomers duurzaam aan het werk. Onze methode onderscheidt zich omdat deze zich richt op het wegnemen van taal- en cultuurbarrières, bij zowel de opdrachtgever als de werknemer. 

Vanuit de overtuiging dat elkaar begrijpen ten grondslag ligt aan succes, zetten wij hier ons voor in bij diverse plekken in het land, waaronder natuurlijk Rotterdam.

Zo hebben we al meer dan 200 nieuwkomers aan een baan geholpen. Onze aanpak is onder te verdelen in werving & selectie, begeleiding op de werkvloer en scholing.

Foto gemaakt door: www.tietdelamier.nl

Projectomschrijving

  • Aantal deelnemers: 8

  • Deelnemers: werkzoekenden met een taal- en cultuurbarrière

  • Methode: opleiding; betaald werk

  • Sector: vakmanschap; techniek


Vanuit onze bestaande dienstverlening starten we een nieuw project op: het leerwerktraject naar monteur van 12 maanden. Momenteel behoort monteur tot een van de meest schaarse beroepen in Nederland. Door het arbeidspotentieel van de nieuwkomers aan te spreken en hen te begeleiden op het gebied van taal en cultuur, nemen we als FutureWork deze barrières weg. 

Met onze partners zorgen we zo voor meer monteurs in de regio Rotterdam, verhogen we de arbeidsparticipatie en geven we mensen de kans om mee te doen. We werken met meerdere opdrachtgevers die inhoudelijk het leerwerktraject faciliteren, waaronder een BBL-opleiding tot installatiemonteur. Hiermee wordt dus ook een officieel diploma behaald. 

Ons traject begint bij de werving. Wij bereiken de doelgroep middels ons netwerk. Wij staan actief met nieuwkomers zelf in contact en werken samen met sociale partners. Verder krijgen we van enthousiaste huidige FutureWorkers kandidaten aangedragen en hebben een netwerk van meerdere sleutelfiguren in de regio. 

Bij de werving en selectie begint de rol van Cultuurspecialist al. Dit zijn allemaal professionele tolken met een migratieachtergrond. Zij begrijpen de achtergrond van de FutureWorkers door hun eigen ervaringen als geen ander. Deze rol is cruciaal voor het succesvol slagen van onze trajecten. 

Tijdens deze procedure kijken we naar motivatie en beschikbaarheid van de kandidaat. Dat zijn feitelijk onze enige functie-eisen. Door de inzet van de Cultuurspecialist achterhalen we daadwerkelijke competenties die wellicht verschuild gaan achter taal- en cultuurbarrières, maar ook welke belemmeringen er gevoeld worden. Deze nemen we dan direct weg of we zoeken samen met de opdrachtgever naar een passende oplossing. Een vast onderdeel van de werving- en selectieprocedure is een rondleiding op de werkvloer. Onze ervaring is dat dan echt duidelijk wordt wat de werkzaamheden inhouden en hoe het er aan toe gaat op de werkvloer. 

Bij de start van de kandidaat zorgen we dat hij direct kan communiceren. We hebben werkinstructies vertaald en een Cultuurspecialist is aanwezig om directe problemen op te kunnen vangen en uit te leggen. Gaandeweg leert de FutureWorker zich beter uit te drukken en zijn/haar weg beter te vinden op de werkvloer. De ondersteuning zal altijd maatwerk zijn. 

FutureWork draagt wel zorg voor de coördinatie tussen de verschillende partijen. Onze opdrachtgevers faciliteren de inhoud van de leertrajecten op de werkvloer. Zij zijn immers specialist op dit gebied. Zij hebben zelf trajecten ontwikkeld of werken samen met een BBL-opleider. FutureWork ondersteunt deze trajecten door taal- en cultuurbarrières weg te nemen in de leerstof. 

Naast de intensieve begeleiding van Cultuurspecialisten is ook de Nederlandse taaltraining een belangrijk onderdeel. Dit wordt verzorgd door onze partner, een erkende NT2-Taalschool met een Blik op Werkkeurmerk. FutureWorkers krijgen drie uur per week taalles op de werklocatie, vaak voorafgaand aan de werkdag. 

Na het succesvol afronden van het traject stromen de kandidaten door naar een contract direct bij de opdrachtgever. 

Het mes snijdt zo aan meerdere kanten: Nieuwkomers ontwikkelen competenties terwijl ze een betaalde baan hebben, integreren beter op de Nederlandse arbeidsmarkt. Rotterdamse werkgevers zijn geholpen met gemotiveerde, loyale werknemers binnen een zeer schaars arbeidsprofiel. 

Aantal Rikx

168 Rikx
168
1370

minimaal nodig voor start

1116

Contact

Mail ons op: info@rikxplatform.nl

Baangarantie

Hulp bij vinden van werk

Skills ontwikkelen

Wegnemen belemmeringen


FutureWork

  • 01-06-2023
  • 12 maanden