EN

Rugdekking: Voetbal, werk en nieuw perspectief

Stichting Schouders Eronder maakt onderdeel uit van de media pakketten campagne van Rikx. Meer lezen over deze campagne en wat dit voor jou kan betekenen? Lees hier meer!

Bij Stichting Schouders Eronder staan we klaar om mensen te ondersteunen op weg naar een betere toekomst. Ons doel is het stimuleren en ontwikkelen van talenten door middel van verschillende projecten.

Bij Schouders Eronder geloven we dat iedereen talenten heeft die de moeite waard zijn om te ontdekken en te ontwikkelen. Samen zetten we stappen vooruit, zodat mensen kunnen groeien, zichzelf kunnen ontplooien en een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

  • Aantal deelnemers: 24
  • Deelnemers: jongeren zonder startkwalificatie
  • Methode: opleiding; certificaten
  • Sector: beveiliging; dienstverlening

📸 door Michelle Urbiztondo

Projectomschrijving

Rugdekking: Voetbal, werk en nieuw perspectief

Rugdekking is een leerwerktraject dat jongeren zonder werk of opleiding de kans biedt op een nieuw perspectief, gebruikmakend van de aantrekkingskracht van voetbalclubs. We helpen hen los te komen van negatieve invloeden op straat en vergroten hun kansen op werk of een opleiding.

Hoe doen we dat?

Gedurende 12 intensieve weken bieden we deelnemers in groepsverband (10-15 personen) een traject aan op de locatie van een voetbalclub. Ze worden opgeleid tot steward, facility- of horecamedewerker, inclusief erkende certificaten zoals BHV en Verkeersregelaar. Daarnaast volgen ze workshops en werken ze aan verschillende competenties. Tijdens (thuis)wedstrijden van de club lopen de deelnemers stage als steward of verkeersregelaar.

Wat is het doel?

Rugdekking is een bewezen formule. Na succesvolle pilots in 2014 en 2015 bij Sparta Rotterdam in samenwerking met de Betrokken Spartaan, hebben we grote stappen gezet. Momenteel hebben meer dan 250 jongeren het (beveiligings-)traject doorlopen bij ADO Den Haag, Excelsior Rotterdam, FC Dordrecht, NAC Breda en Sparta Rotterdam.

75% van hen is met diverse certificaten, waaronder BHV, doorgestroomd naar banen in de beveiliging of heeft een gerichte vervolgopleiding gevolgd. Velen zijn nog steeds actief als officieel UEFA Steward of verkeersregelaar. Ongeveer 75% van de deelnemers vindt werk of gaat weer naar school voor verdere opleiding. Ze zijn zelfredzamer geworden, hebben meer structuur, zelfvertrouwen en werkervaring. Hierdoor kunnen ze een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Voorbeeld Uit De Praktijk

Hieronder lees je het verhaal van Salim, deelnemer aan het Rugdekking project van Stichting Schouders Eronder: 

Op 21-jarige leeftijd bevond Salim zich in een situatie waarin hij werkloos was en geen school bezocht, wat voor hem frustrerend was. Gelukkig bracht het Rug-dekking programma, in samenwerking met Stichting Schouders Eronder en Stichting De Betrokken Spartaan, een frisse wind in zijn leven. Dankzij dit programma heeft Salim een nieuw perspectief gekregen en heeft hij zijn droom waargemaakt door steward te worden in het voetbalstadion - de sport waar hij zo gepassioneerd over is.

Salim, geboren met een waterhoofd en talloze operaties aan zijn hoofd, stond voor een onvermoeibare strijd om een normaal leven te leiden. Hij blonk uit in zijn opleiding in de scheepvaart en transport, maar zijn gezondheid begon hem parten te spelen. Ondanks afwijzingen van scholen, vocht hij door, uiteindelijk aangenomen bij Zadine Logistiek. Toen zijn gezondheid verslechterde, vond hij zichzelf arbeidsongeschikt verklaard op slechts 17-jarige leeftijd. Stichting MEE en later Stichting JOZ kwamen in beeld, en dankzij Rug-dekking vond hij zijn weg terug. Als steward in het stadion heeft Salim niet alleen zijn passie voor voetbal levend gehouden, maar ook nieuwe vrienden gemaakt. Hij heeft geleerd om anderen te begrijpen en om te gaan met uitdagende situaties. Salim's boodschap aan Sparta/Rug-dekking is een lofzang voor Lisa en Thom, die hem gezien en gewaardeerd hebben, en hij is hen dankbaar voor hun steun op zijn reis naar acceptatie en succes.

Een Bijzonder Aanbod

Als je meer dan 116 Rikx investeert in Rugdekking, ontvang je een bijzonder aanbod van impact maker Stichting Schouders Eronder zelf: "Een rondleiding achter de schermen van het Sparta stadion in Rotterdam!"

Nieuw bij Rikx: investeer in Stichting Schouders Eronder en ontvang een media pakket!

  1. Klik op “Investeer Rikx” en vul een bedrag naar keuze in. 
  2. Afhankelijk van de hoogte van de investering, valt deze binnen een van de media pakketten.
  3. Vul de contactgegevens in en je ontvangt direct een bevestiging van je aanvraag, wij nemen daarna contact met je op.

Aantal Rikx

36 Rikx
36
1319

minimaal nodig voor start

924

Contact

Meer weten of in contact komen met impact maker Stichting Schouders Eronder? Neem dan contact met ons op via info@rikxplatform.nl 

Skills ontwikkelen

Wegnemen belemmeringen

Stimuleren motivatie

Inzetten sociaal netwerk


Stichting Schouders Eronder

  • 01-01-2024
  • 3 maanden