EN

Over ons


Rikx maakt de impact van impact makers meetbaar en inzichtelijk. En zorgt ervoor dat investeerder bij kunnen dragen aan het vergroten van de impact die zij maken. Zo gaan we voor een sterke, sociale stad waarin iedereen mee kan doen. Dit is namelijk niet voor iedereen vanzelfsprekend. Op dit moment zijn er anderhalf miljoen mensen in Nederland die worden belemmerd door werkloosheid, armoede, of eenzaamheid.

Waarom Rikx? 

Gelukkig zijn er ook veel betrokken ondernemers die zich ervoor hard maken om deze mensen een waardige plek te geven in de maatschappij. Die talent zien en dat helpen groeien. Die drempels wegnemen en ruimte maken voor een volgende stap. Die zich inzetten voor een stad waar iedereen onderdeel van is. Om echt het verschil te kunnen maken moeten deze ondernemers kunnen groeien. En daar zijn financiële middelen voor nodig.

Rikx helpt deze impact makers te groeien door ze te koppelen aan betrokken bedrijven. Op ons online platform kan er geïnvesteerd worden in de meest impactvolle ondernemers van dit moment. Rikx heeft namelijk een methodiek ontwikkeld die de impact meet van deze bedrijven. Zo weet je als impact investeerder dat jouw bijdrage goed terechtkomt!

Hoe werkt Rikx dan?

Impact makers melden zich bij het Rikx platform en dienen, bij het openen van een nieuwe ronde, een projectplan in. Een expertteam waardeert het plan en stelt hiermee vast welke projecten wel en welke projecten geen onderdeel uitmaken van de nieuwe ronde. Bedrijven (impact investeerders) kunnen op het platform investeren in het project dat hen het meest aanspreekt. Het project start wanneer er een minimaal bedrag is opgehaald, dit noemen wij de drempelwaarde. Tot slot, impact makers kunnen door middel van Rikx een invulling geven aan hun social return opgave bij de gemeente.

Van Rotterdam naar ver daarbuiten 

In Rotterdam heeft Rikx al verschillende mooie projecten van impact makers versterkt. Inmiddels is er al meer dan €500.000 geïnvesteerd in meer dan 40 impact projecten. Dit heeft onder andere geleid tot nieuwe uitstroom naar werk, diploma’s, stages en een hele hoop skillontwikkeling. Ook andere gemeenten zien de kracht van Rikx en kunnen niet wachten om samen aan de slag te gaan. Door de samenwerkingen uit te breiden naar de rest van het land kunnen we samen nog meer impact maken, want iedereen, waar dan ook in Nederland, verdient het om mee te doen in onze maatschappij.

Het team 

Rikx is ontstaan als een initiatief van Gemeente Rotterdam, in samenwerking met adviesbureau Rebel Group. Inmiddels is Rikx ondergebracht in een stichting en in handen van een passievol team met verschillende experts die geloven in een sterke stad waarin plaats is voor iedereen en waar iedereen op zijn eigen manier mee kan doen. 

Doe je mee? 

Wil je samen met ons nog meer impact maken als investeerder, maker of gemeente? Neem dan nu contact met ons op!

Sectoren

De impact makers die aan het Rikx-platform verbonden zijn, maken impact in diverse sectoren, waaronder: ondernemerschap, retail, de bouw en vakmanschap. Met de icoontjes bij de projecten is te herkennen in welke sectoren dat project impact maakt.

Vakmanschap

Bouw

Retail

Onderwijs

Zorg

Ondernemerschap

Type impact

De Rikx projecten maken op verschillende manieren impact, vaak is het een combinatie van een hele reeks aan impactfactoren die de projecten succesvol maken. Denk aan: baangarantie, het bieden van hulp bij het vinden van werk, het inzetten van het sociaal netwerk, skills ontwikkelen en het wegnemen van belemmeringen. De icoontjes bij de projecten geven aan welk type impact dat project maakt.

Baangarantie

Hulp bij het vinden van werk

Skills ontwikkelen

Wegnemen belemmeringen

Stimuleren motivatie

Inzetten sociaal netwerk