EN

De Beroepentuin leidt mensen naar betaald werk

Persbericht | Rotterdam, 10 december 2021

Op woensdag 15 december geeft Ruud Schalkwijk, directeur Werk & Inkomen van de gemeente Rotterdam, om 9.00 uur de aftrap van het eerste Rikx-project dat de Beroepentuin heeft ontwikkeld. De Beroepentuin is een vernieuwend initiatief dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt binnen 2 à 3 maanden opleidt naar een betaalde baan in een beroep waar veel personeelstekorten zijn. Zoals in de energietransitie, installatietechniek, zorg, en bouw.

Met Rikx-projecten kunnen ondernemers die graag willen bijdragen aan een sociale, inclusieve arbeidsmarkt maar daar binnen hun eigen bedrijf geen mogelijkheden voor hebben, geld investeren in sociale projecten, zoals de Beroepentuin. De ondernemers doen deze investeringen op het zogenoemde online ‘Rikx-platform'. Hier worden talrijke, verschillende maatschappelijke projecten op een duidelijke en concrete wijze gepresenteerd. Ondernemers met een sociaal hart kunnen op het platform uitdrukking geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid door 'impact te kopen' bij het project dat hen aanspreekt.

De bedrijven Citadelbouw, Smits van Burgst en Gebr. Kloens BV kozen op het Rikx-platform voor de Beroepentuin. Daarmee kon de Beroepentuin de opleiding en plaatsing van de eerste 10 enthousiaste kandidaten mogelijk maken. De opleiding is techniek- en energietransitie-gerelateerd.

Social return

Gemeente Rotterdam en de regiogemeenten in Rijnmond gebruiken hun inkoopkracht om mensen op weg te helpen naar betaald werk. Daartoe maken zij met hun leveranciers afspraken over 'social return'. Zo bevorderen zij - samen met andere werkgevers en partners - een inclusieve en duurzame arbeidsmarkt. Met Rikx hebben bedrijven nu nog meer mogelijkheden om invulling te geven aan hun social return-afspraken.

Bloomberg-challenge

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb heeft het Rikx-project aangedragen in het kader van de 'Bloomberg mayors challenge'. Deze wedstrijd is uitgeschreven voor het beste idee om kwetsbare bewoners te helpen die door corona zijn getroffen. Burgemeesters uit de hele wereld hebben 631 ideeën ingestuurd en Rotterdam is al tot de laatste 50 kanshebbers doorgedrongen. Uiteindelijk winnen 15 steden elk 1 miljoen dollar om hun idee verder te ontwikkelen en te verspreiden naar andere steden. De challenge is georganiseerd door Bloomberg Philanthropies.


E i n d e  p e r s b e r i c h t 

 

Noot voor de redactie 

Programma

09.00 – 09.10 Inloop

09.10 – 09.15 Welkom (Henk van der Beek, alg. directeur Beroepentuin Nederland)

09.15 – 09.25 Toelichting op het project (Dave Pompe, manager operations)

09.25 – 09.35 Toelichting Rikx stelsel (Wouter Vos, Rikx-organisatie) >>

09.35 – 09.45 Startschot (Ruud Schalkwijk, directeur W&I gemeente Rotterdam)

09.45 – 10.00 Rondleiding Beroepentuin en afsluiting


Locatie: IJzerwerkerkade 36 te Rotterdam

Voor nadere informatie kunt u bellen of mailen met Henk van der Beek, 06 – 52 39 31 61, henk.vanderbeek@deberoepentuin.nl.